Petek 23 Februar 2024, 19:50
Domov

Menu

x

Markacisti so se izobraževali na Ermanovcu natisni E-pošta

Konec junija 2021 je imelo 12 markacistov in 3 markacistke iz različnih planinskih društev Slovenije vikend izobraževanja za kategorijo B v koči na Ermanovcu in na terenu. Za kategorijo B je tečaj na tem mestu potekal prvič, tako kot pred časom obnovitveni in za A.

Komisija za planinske poti oziroma odbor za usposabljanje pri PZS je izbral prijavljeno Planinsko društvo Sovodenj kot gostitelja tečaja. V petek so bili na vrsti predvsem teorija, zakonodaja, varstvo pri delu, znanja za postavitev smernih tabel, izdelava mostičkov ter vodenje akcij markacistov. V soboto in nedeljo pa so tečajniki pridobivali in obnavljali znanje na terenu. Na izbrano lokacijo so dostavili les, ga ustrezno obdelali in vgradili na ohodno pot po grebenu, smer Sovodenj - Bevkov vrh. Teren ima na določenih delih precejšen naklon, pogosto je spolzek in kot tak lahko nevaren. Stopničasta nadelava in lesena opora zdaj nudita lažjo hojo navzgor, kot tudi varnejši korak navzdol. Druga skupina pa je podobno akcijo izvedla na SPP Bolnica Franja - Ermanovec, v Podlanišču "Vrh Ulce" proti Jeramu.

Kar na gozdni brežini za planinsko kočo so urili tudi plezalne veščine oziroma spuščanje po terenu. Bojan Šifrar, ki je eden od trojice članov strokovnega odbora za usposabljanje pri PZS, je pohvalil motiviranost tečajnikov za učenje in urejanje poti pod strokovnim vodstvom mentorjev Igorja Mlakarja iz PD Bovec in Zdravka Bodlaja iz PD Kamnik.

Inštruktorja in udeleženci so bili zadovoljni z dostopom in prostorom za predavanje, prav tako tudi z nastanitvijo in prehrano v planinski koči na Ermanovcu. Stroške izobraževanja je krila Planinska zveza Slovenije, materialne stroške pa Planinsko društvo Sovodenj.

Zapisala Milka Burnik

 
Planinsko društvo Sovodenj, Izvedba M.Z.

Spletno mesto uporablja pikotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez pikotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglaate s pikotki. ?e elite spremeniti nastavitve vaega brskalnika glede pikotkov, potem sledite navodilom na tej strani: Nastavitve brskalnika.

Sprejemam piškotke na tej strani:

EU Cookie Directive Module Information